Mijn naam is Saskia Plagge. Ik ben celliste met ruim 20 jaar ervaring als beroepsmusicus. Als orkestmusicus, kamermusicus en solist zit ik regelmatig op het concertpodium. Daarnaast ben ik een bevlogen docent. Ik begeleid kinderen, enthousiaste amateurs en muziekstudenten bij een gezonde en vreugdevolle ontwikkeling van hun talent.

Ik ben zelf al op zeer jonge leeftijd professioneel aan de slag gegaan met mijn cello en heb door de jaren heen veel meegemaakt. Naast gelukkig veel positieve ervaringen heb ik ook te maken gehad met druk, verwachtingen, teleurstellingen, spanningsklachten, depressies en blessureleed. Ik kan mezelf met recht ervaringsdeskundige noemen. Ik heb regelmatig behoefte gehad aan iemand die mij hierbij mentaal kon ondersteunen. De juiste persoon die werkelijk begreep wat ik nodig had, heb ik toen niet kunnen vinden.

Vanuit dit gemis is mijn grote passie ontstaan om musici te begeleiden in hun persoonlijke proces. Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met studeren voor coach en daar ben ik niet meer mee opgehouden. Inmiddels ben ik een ervaren coach, counselor en therapeut. Ik zet mijn expertise graag in om jou te begeleiden!

Mijn opleidingen

  • Bachelor muziek (cello) aan het Conservatorium van Amsterdam
  • Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest
  • Senior coach & counselor (HBO+) aan de Alba Academie
  • Counselor relatieverslaving en codependentie bij Counseling Center Changes
  • Reiki graad I en II bij Reikimaster Astrid Bos
  • Integrale traumacoaching aan de Alba Academie (i.o.)
  • Psychosociale Basiskennis bij Con Amore (i.o.)

Mijn visie

Het mag weleens gezegd worden dat het beroep van musicus mentaal bijzonder veeleisend is. Allereerst moet je er veel tijd en handwerk in steken om het gewenste niveau te bereiken en te behouden. Vervolgens is het de bedoeling dat je als kunstenaar een deel van je eigen persoonlijkheid blootgeeft om een betekenisvolle interpretatie neer te zetten. Dit vraagt om kwetsbaarheid van de musicus. Vervolgens wordt er van je gevraagd om onder potentieel stressvolle omstandigheden prestaties neer te zetten. Juist omdat je een stukje van je eigen ziel blootgeeft, gaat het presteren bij veel musici deel uitmaken van de eigen identiteit. Dat betekent dat er veel op het spel staat en dat je daadwerkelijk iets te verliezen hebt.

In de muziekwereld begint coaching en counseling gelukkig steeds meer uit de taboesfeer te komen. In de sportwereld zien we mooie voorbeelden van hoe psychische en mentale ondersteuning een belangrijk onderdeel zijn geworden van het trainingsproces. Er wordt steeds meer onderkend hoe belangrijk het is om de focus te verleggen van presteren naar het genieten van de weg er naartoe. Zodra een sporter hierin slaagt, lijkt het winnen vanzelf te gaan.

Het voorgaande heeft mij geïnspireerd om ook op het vlak van de muziek anders naar prestaties te gaan kijken. Het is mijn filosofie dat een leerling zich alleen vanuit een veilige en vertrouwde basis op een mentaal gezonde manier kan ontwikkelen. Ik werk op een procesgerichte manier: intrinsieke motivatie, plezier en experimenteren in een emotioneel veilige omgeving zonder oordeel. Als dit lukt, gaat het leren vanzelf!

Dit staat in schril contrast met prestatiegericht werken. Hier wordt de druk opgevoerd om zo snel mogelijk zo goed mogelijk te worden. Er is weinig ruimte voor plezier en experimenten, want fouten en mislukkingen worden als teleurstellend beoordeeld. Dit strenge oordeel kan uiteindelijk de innerlijke criticus van de leerling worden. Destructieve lessituaties kunnen tot diepgaande psychische problemen leiden.

Een leerling die zich volgens mijn filosofie ontwikkelt, zal opgroeien tot een evenwichtige musicus. Een musicus die zijn (of haar) beroepsmatige voldoening bovenal vindt in het plezier dat het uitoefenen van zijn vak hem brengt. De mooie momenten brengen vreugde, maar de mindere momenten doen zijn wereld niet instorten. Het presteren op zich heeft geen invloed op zijn eigenwaarde. En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks: als dit lukt, volgt het presteren naar beste kunnen vanzelf! Bij veel musici zijn in de loop der jaren mentale belemmeringen ontstaan en lukt het niet (meer) om vrij en zonder angst in de studeerkamer of op het podium te zitten. Onder mijn begeleiding kun je deze belemmeringen onderzoeken en helen.

Ervaringen

De coachsessies zijn een veilige haven voor me. Ik heb de kans gekregen om te praten over mijn podiumangst, onzekerheden en het oordeel van anderen. Het heeft me gemotiveerd om te zoeken naar manieren om meer vrijheid als speler te krijgen.

Cellist, 27 jaar

Ik heb ontzettend veel van de coaching van Saskia geleerd tot nu toe. Voor mij zijn deze gesprekken inspannend en ontzettend leerzaam! Het valt me vooral op dat Saskia altijd positief tegen alles aankijkt.

Ik ben me veel meer ervan bewust geworden hoe ik uiteindelijk op het podium zou willen zitten. Bij sommige concerten gaat dat beter dan bij andere, maar ik merk nu ook al een groei. Ik merk ook dat ik alles wat ik doe met nog meer plezier doe!

Ik ben heel erg tevreden! Ik leer steeds weer op een andere manier kritisch naar mezelf (als cellist, maar ook als niet-cellist) te kijken!

Cellist, 22 jaar

Het coachgesprek met Saskia heeft me goed geholpen. We hebben gepraat over onderwerpen die belangrijk zijn voor jonge musici, in mijn geval podiumangst. Ik ben heel erg tevreden, want het is lastig om zelf een oplossing te vinden. De coach heeft me geholpen door vragen te stellen over mijn gevoelens en te onderzoeken wat de oorzaak van mijn probleem is.

Ik heb nieuwe inzichten en adviezen gekregen die ik graag in praktijk wil brengen.

Cellist, 19 jaar
nl_NL_formalDutch